De werkwijze van Fixbrick is eenvoudig en zowel geschikt voor professionele toepassing als voor doe het zelf.

De voorbereidingen bestaan uit het maatvoeren, het maken van een vlakke stabiele ondergrond en achterconstructie. Hierna kan er gestart worden met het stapelen en monteren van de stenen en connectors.

FixBrick® is demontabel en circulair

FixBrick® wordt gestapeld en gemonteerd en kan ook weer gedemonteerd worden. Dan zijn de bakstenen en connectors opnieuw te gebruiken. 

 

ERVARINGEN PROJECT SITTARD

​FixBrick® toepassing in de 14 woningen van het Keep Challenging Center in Sittard.

 

De video laat zien hoe eenvoudig FixBrick® werkt.

In dit project zijn gemiddeld meer dan 1000 stenen per man per dag gestapeld en gemonteerd. Dit is inclusief hoeken, penanten, zagen van de stenen en het aanbrengen van lateien. 

Neem contact met ons op om zelf te komen kijken naar onze projecten in de praktijk.

 

MAATVOERING & STEENVERBAND

​Het FixBrick® stapelsysteem is in de basis gebaseerd op waalformaat handvormstenen die in halfsteens verband worden gestapeld. Andere verbanden zijn ook mogelijk in overleg.

De horizontale maatvoering is gebaseerd op strekken en koppen en wordt gestapeld zonder stootvoegen. De verticale maatvoering is de steendikte plus een horizontale voeg van 4 mm.

Lees meer over maatvoering.

VLAKKE STABIELE ONDERGROND

Het FixBrick® stapelsysteem starten vanaf een vlakke en stabiele ondergrond.

 

Deze ondergrond kan bijvoorbeeld een funderingsbalk of een gemetselde laag zijn. Belangrijk is dat de ondergrond goed vlak is en voldoende  draagkracht heeft.

Neem contact op voor meer informatie.

DE ACHTERCONSTRUCTIE

De horizontale krachten zoals winddruk en -zuiging worden door de connector overgedragen op de achterconstructie.

 

De achterconstructie dient horizontaal stabiel te zijn. De achterconstructie wordt voorzien van verticale latten, circa 317 mm hart op hart. Op de latten worden de connectoren bevestigd door middel van RVS schroeven of spijkers.

HULPGEREEDSCHAP

Om het stapelsysteem nog makkelijker te maken, is er handig hulpgereedschap.

Tijdens het stapelen van de stenen, kan gebruik gemaakt worden van de lichtgewicht profielen in verschillende lengtes waardoor iedere nieuwe laag stenen volledig vlak start en er mooi werk ontstaat.

 

FixBrick® kan ook zonder hulpgereedschap gestapeld worden. Met hulpgereedschap kan een strakker resultaat bereikt worden.

 
 

DE BAKSTENEN STAPELEN

De bakstenen worden los gelegd, met de frog aan de bovenzijde. Er zijn 90 stenen per m2 nodig.

De stenen worden met de kopse kanten tegen elkaar gelegd. Begin met het leggen van de bakstenen altijd op de hoeken en werk naar het midden toe.

Indien nodig kunnen maatafwijkingen ten opzichte van de kop- en strekkenmaat opgevangen worden door iets verbreden van de stootvoegen of door het zagen van stenen.

MONTEER DE CONNECTOR

De FixBrick® connector wordt op de bakstenen gelegd en bevestigd aan de achterconstructie.

Het eigen gewicht van de bakstenen verbindt de bakstenen en de connector. Er is 1 connector nodig per 3 bakstenen, dus 30 connectors per m2.

De connector wordt tegen de achterconstructie gemonteerd door middel van RVS schroeven of spijkers.

HOEKEN & RANDEN FIXEREN

De hoeken en randen kunnen eenvoudig extra gefixeerd worden.

 

Het Fixbrick systeem wordt samengehouden door het eigen gewicht van de stenen. Door middel van lijm worden de stenen naast kozijnen en ter plaatse van de bovenste lagen gefixeerd. 

 

Kwetsbare hoeken worden waar nodig ook gelijmd.

HET RESULTAAT

900-1000 stenen per man per dag met het resultaat dat je op de foto's ziet

Inmiddels is uitgebreid ervaring opgedaan​ met FixBrick® in diverse projecten. Zo realiseerde wij o.a. het Keep Challenging Center met 14 woningen in Sittard .  

Bovenstaande norm is inclusief het zagen van de stenen en het leggen van stalen lateien. Stel- en voegwerk zijn uiteraard niet van toepassing. 

Bekijk de voorbeelden.