MAATVOERING

Fixbrick wordt gemaakt met gewone handvorm bakstenen. Deze hebben een afmeting van circa 210x96x50 mm. Dit zijn circa maten omdat de uiteindelijke maat van een baksteen beïnvloed wordt door de soort klei c.q. de kleur van de steen.

 

De Fixbrick-connector is geschikt voor alle waalformaat bakstenen van Caprice met een lengte tussen de 200 en 220 mm (controleren). Bakstenen van een ander merk moeten gecontroleerd worden mbt deze maat.

 

Om de lengtemaat (streng) vast te stellen 10 stenen op een rij leggen. De lengtemaat delen door 10 en je weet de gemiddelde maat van een baksteen. Deze zal bij Caprice stenen meestal rond 210 mm liggen.

 

Om de hoogtemaat vast te stellen kun je een stapeling maken van 10 stenen met 10 connectors. De gevonden maat is de lagenmaat. Deze zal bij Caprice stenen meestal rond 53 mm liggen. 

 

Met Fixbrick stapel je in principe in halfsteenverband. De lagenmaat is dus ca. 53 mm, Dat is een vast uitgangspunt.

De horizontale afstand tussen de stenen is maximaal 4 mm, gelijk aan de horizontale voeg. Hoewel dit een mooi resultaat kan geven, geven wij er de voorkeur aan om de stenen vast tegen elkaar te leggen, dus zonder stootvoegen. In de praktijk houden we echter voor de stootvoeg dan 1 mm aan. Dat geeft wat werkruimte (speling) in horizontale zin.

 

De ideale lengte van een muur is dus 96 mm + N x 211 mm (maat steen + 1 mm). Je begint dan met een kop en eindigt met een strek en bij de volgende laag andersom.

 

Als het vanwege de lengte van de wand noodzakelijk is om te beginnen met een kop en eindigen met een kop dan is het in de volgende laag noodzakelijk om een steen ca 17 mm korter te zagen.

Onderstaande tekeningen laten dit zien. De steenmaat in de voorbeelden zijn 210 x 96 mm. Het is natuurlijk steeds van belang om de werkelijke maten van de gekozen stenen te controleren.

We laten hieronder nog enkele voorbeelden zien als de maat van de wand afwijkt van de ideale maat. (wederom gebaseerd op een steen van 210 x 96 mm)

.

 

ACHTERCONSTRUCTIE

In principe wordt iedere connector verbonden met de achterconstructie. Bij voorkeur is dit een verduurzaamde houten lat waar in geschroefd of geniet  kan worden. De ideale hart op hart afstand van de latten is ca 317 mm, de lengte van 1,5 strek. 

Belangrijk is het om met de latten op (of dichtbij) de hoeken te beginnen. Dit is fijn bij het stapelen en er hoeft dan geen extra (metsel)profiel aan de buitenzijde geplaatst te worden, om rechte hoeken te verkrijgen.