MAATVOERING

FixBrick® wordt gemaakt met gewone handvorm bakstenen. Deze hebben een afmeting van circa 210x100x50 mm. Dit zijn circa maten omdat de uiteindelijke maat van een baksteen beïnvloed wordt door de soort klei c.q. de kleur van de steen.

 

De FixBrick® connector is geschikt voor alle waalformaat handvorm bakstenen van Caprice met een lengte tussen de 200 en 220 mm (controleren). 

Om de lengtemaat (streng) vast te stellen dient men 10 stenen op een rij leggen. De lengtemaat delen door 10 en je weet de gemiddelde maat van een baksteen. Deze zal bij Caprice stenen meestal rond 210 mm liggen.

 

Om de hoogtemaat vast te stellen kun je een stapeling maken van 10 stenen met 10 connectoren. De gevonden maat is de lagenmaat. Deze zal bij Caprice stenen meestal rond 54 mm liggen. 

 

Met FixBrick® stapel je in principe in halfsteensverband. De lagenmaat is dus ca. 54 mm, Dat is een vast uitgangspunt.

De horizontale afstand tussen de stenen is maximaal 4 mm, gelijk aan de horizontale voeg. In de praktijk houden we echter voor de stootvoeg ca. 3 mm aan. Dat geeft wat werkruimte (speling) in horizontale zin.

 

De lagenmaat en koppenmaat worden in overleg met Caprice Baksteen bepaald, aan de hand van technische tekeningen en gekozen steensortering.

 

Als het vanwege de lengte van de wand noodzakelijk is om te beginnen met een kop en eindigen met een kop dan is het in de volgende laag noodzakelijk om een steen ca 17 mm korter te zagen. 

Onderstaande tekeningen laten dit zien. De steenmaat in de voorbeelden zijn 210 x 100 mm. Het is natuurlijk steeds van belang om de werkelijke maten van de gekozen stenen te controleren.

1 maatvoering koppen.jpg

We laten hieronder nog enkele voorbeelden zien als de maat van de wand afwijkt van de ideale maat. (wederom gebaseerd op een steen van 210 x 100 mm)

.

2 maatvoering koppen.jpg
 

ACHTERCONSTRUCTIE

In principe wordt iedere connector verbonden met de achterconstructie. Bij voorkeur is dit een verduurzaamde houten lat waar in geschroefd of geniet  kan worden. De ideale hart op hart afstand van de latten is ca 320 mm, de lengte van 1,5 strek. 

Belangrijk is het om met de latten op (of dichtbij) de hoeken te beginnen. Dit is fijn bij het stapelen en er hoeft dan geen extra (metsel)profiel aan de buitenzijde geplaatst te worden, om rechte hoeken te verkrijgen.

3 maatvoering wand.1.jpg